Hayatta kalmak


  Daha önce kamp yapılırken yanınıza almanız gereken malzemeler konusunda bir yazımız olmuştu. Ama bir gün , daha vahşiye, daha zor olana yelken açmayı denediniz, ya da bir şekilde savunmasız yakalandınız . En temel olarak barınmaya ısınmaya , korunmaya ihtiyacınız var.Bunları doğal ortamda imkanlarımız yokken nasıl yaratabiliriz, nasıl bir yol izlemeliyiz biraz  bunlara değinelim.
Ateş yakmak: Doğada  su bulmaktan sonra en çok ihtiyacımız olan şey.Ateş sayesinde ısınırız, yemek pişiririz,geceleyin güvenlik sağlarız, suyu mikroplardan arındırırız.Ateşin oluşabilmesi için kıvılcım veya  yüksek ısıya ihtiyaç vardır ve bunların hemen tutuşturabileceği kav denilen malzemeye.Doğadan  ateş yakabilmemiz için gerekli olan malzemeleri kolaylıkla bulabiliriz.

Kavdan bahsettik ve bunun  ne olduğuna biraz daha açıklık getirelim. Öncelikle kav: bir kıvılcımla dahil, kolayca tutuşabilecek malzemedir.Hafif , gevşek kuru ağaç kabukları. Kuru otlar ,çeşitli kuru yosunlar,küçük kuş yuvalarında ki tüyler ve kuru bitki lifleri  kav için idealdir.Kav bulamadığımız zamanlarda  pamuklu giysilerimizi liflerine ayırarak yığın haline getirebiliriz. Sıra geldi tutuşturma işinre. Yanınızda bir parça çelik (örneğin:cep çakısı) var ise doğada sık bulunan çakmaktaşına vurarak kıvılcım ile tutuşturabilirsiniz. Bu kıvılcım da en iyi olarak pamuk tutuşur. Yanmayı hafif olarak üfleyerek destekleyebiliriz. Bir mercek bir cam( soda şişesi arkası) gibi materyaliniz varsa (ince kenarlı olacak) , güneş ışınlarını kavın üzerine odaklayabilirsiniz. Bir diğer yöntem de elimizde bir akü mevcutsa kablonun iki ucunu birbirine değdirip kıvılcım çıkartabilir bunu da kavı tutuşturmada kullanabiliriz.  Eğer benzin kullanıyorsak çok dikkatli olmalıyız. Tabii ki işin inceliği bir taraftan da  kuralında, örneğin, ilk olarak kav konulmalı sonrasında küçük kuru ve ince dallar olmalı, sonra da büyük odunlar eklenmelidir. Doğaya karşı bir sorumluluğumuzda ateşin rüzgardan korunarak çevreye zarar vermesini engellemek, ateş yakacağınız yerin etrafını tutuşabilecek şeylerden temizlemiş olmalısınız .  Ateş yakacağınız yerin tepesinde ağaç dalı olmamalı. Ateş yakacağınız yer bir çimen üstü ise toprağı yaklaşık 4 parmak kalınlığında kazınız. Etrafını taş ve benzeri şeylerle koruma altına da almak gerekir.  Ateş yakmanın bir başka tekniği de  TEEPEE tarzıdır Kızılderili yöntemi olarak da bilinir.Burada ki amaç ateşin yanıp kendi üzerine düşerek söndürmesini engellemektir.Bunun için kav yere konur üzerine ince ve kuru dallar Kızılderili çadırı şeklinde dizilir üzerine orta ve en son olarak , ana yakıtımız olan büyük ve kalın odunlar aynı şekilde hizalanır.







Barınak kurmak: Barınak, yağmurdan, rüzgârdan ve güneşten korunup dinlenebilmeniz, uyuyabilmeniz ve hayatta kalmanız için son derece önemlidir. Ne kadar iyi bir barınak yaparsanız, o kadar çok rahat eder, o kadar çok dinlenirsiniz. Dinlenebilmek, mantıklı ve sağlıklı karar vermenizi sağlar; ruhsal ve bedensel sağlığınız için büyük önem taşır. En kolay ve çabuk yapabileceğiniz barınak türü, yaslanmak barınaklardır. Ayrıca bu tür barınakların çoğu araziye de uygundur. Barınağı, korunaklı, güvenli ve düzgün bir alana, rüzgâr yönünü dikkate alarak yapmalısınız. Barınak yapımı, tamamen elinizdeki malzemelere bağlıdır. Eğer bir muşamba ya da naylon bir örtünüz varsa, bu malzemeyi dam yapmak için kullanabilirsiniz. Aksi halde eldeki malzemeleri duruma göre kullanmanız gerekecektir.
  1. Yaslanmak bir barınak yapmak için, kolon olarak kullanacağınız uzun bir sopa kesin. Uzunluğunu ayarlarken kendi uzanabildiğiniz mesafeden 60 santim kadar fazlasını kesin. Kolon için mümkün olduğunca düzgün bir sopa bulmaya gayret edin. Bıçağınızla sopanın üzerindeki dal ve dikenleri temizleyin. Sert rüzgârlara dayanmayacağı için kuru odun kullanmayın
    Yaklaşık göğüs yüksekliğinde, iki tane "y" şeklinde destek kesin. Bu destekleri yere gömeceğiniz için, 30 cm daha uzun kesmeyi unutmayın. 
  2. Ağır bir taş kullanarak destekleri yeterince sağlamlaşana kadar yere çakın. Aralarındaki mesafe kolon olarak kullanacağınız sopanın uzunluğundan 60 cm kadar kısa olmalıdır.
  3. Kolonu destek sopalarının üzerine yatırın. Bu sopa mümkün olduğunca hafif olmalı, ancak damın ağırlığını da taşıyabilmelidir. 
  4. Eşit uzunlukta, sağlam sopalar kesin ve yaklaşık 45 derecelik açıyla kolona yaslayın. Bu açı yağmur suyunun damdan akıp gitmesini sağlayacaktır. Sopaları yaklaşık 20 cm`lik aralıklarla kolona yaslayın. Kolonun üzerinden yaklaşık 10 cm taşmaları gerekir.
  5. Bol yapraklı ve kalınca dallar kesin. Dallan örülmüş gibi sıkılaşana kadar sopaların altından ve üstünden geçirin. Uzunca bir dalı kolonun etrafına sarararak onu da emniyete alın. 
  6. Dal örgüsünü iyice sıkılaştırın. Mümkün olduğunca uzun dallar kullanarak çatı örtüsünün daha sağlam olmasını ve daha uzun süre yaş kalmasını sağlayabilirsiniz.
  7. Bulduğunuz bütün malzemeleri kullanarak çatı örtüsünü mümkün olduğunca sıkılaştırın. Bazı dallar diğerlerinden daha çabuk kuruyacağı için, birkaç gün içinde yenilenmeleri gerekir. Yeni dallan diğerlerinin üzerinden örerseniz çatıda katmanlar oluşmasını sağlayabilirsiniz. Büyük yapraklar daha çabuk yırtıldıkları ve kurudukları için, küçük yapraklı ağaçları kullanmak daha avantajlıdır. 
  8. Barınak tamamlandıktan sonra da üzerinde çalışmanız gerekebilir. Örneğin kenarları kayalarla destekleyerek sert rüzgârlara dayanmasını sağlayabilir ya da yan duvarlar inşa edebilirsiniz. Kamp ateşini barınağın önüne yakın. Ancak ateşin barınağın damına sıçramasını engellemeye özen gösterin. Kurudukça çatı örtüsünü destekleyin.


Bunlar aklımızın bir ucunda kalabilir.Kendimizi korumak adına, hayatta kalmak adına her zaman yararlı olan  temel bilgileri öğrendik. Başka bir yazıda görüşmek dileği ile.

Comments

Popular posts from this blog

Istanbul- Prinkopo- Buyukada-Princess Island

Turkey's holiday paradise: Fethiye

Cheesecake Recipe: Healty and Raw