Tarihi, denizlerde aramak



   Hayali karavanımız ile  düşelim yine yollara , hem yeni ufuklara hem içimizden olanlara. Karavanın rüyası , deniz ve tarihin buluştuğu inanılmaz güzellikte ki birleşimi Bozcaada'da alıyor bu sefer soluğu...


   Antik çağ adı ile Tenedos olarak bilinen bu ada  Gökçe ada ve Marmara adasından sonra Türkiye'nin 3. büyük adası. Bir önceki yazımda bu adaya çok da uzak olmayan Kaz Dağlarındaydık , buradan yapacağımız yaklaşık 60 km'lik bir yolculuk ile Çanakkale/Geyikliye varacağız.Bir kaç dizinin seti olarak DA  kullanılan bu bölge çok güzel bir kumsala ve küçük bir köy meydanına sahip. Dileyenler Bozcaada'ya yarım saatte bir olan vapur seferlerine katılmadan önce burada güzel bir kahvaltı veya ufak bir deniz molası verebilir altın rengi kumsalda.


    Güzel bir deniz molası verdiniz , ya da karavanınız ile ilgilenip zaman geçirdiğiniz. Vapur geldi, bindiniz. Yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk sonrası sizi tarihi Bozcaada kalesi karşılayacak.Adayı ilk gördüğünüzde size biraz kurak gelecek ama yine de verimli bağlar ve çamlık ormanlarını gezdikçe keşfedeceksiniz. İndikten sonra sizi bir köy meydanı karşılayacak , aslında köy meydanı demek de yanlış olur sanırım. Çünkü Bozcaada Türkiye'nin hiç köyü olmayan tek ilçesi. İlginç bir bilgi olarak aklınızda bulunabilir. 


    İlçe merkezine ulaştıktan sonra neler yapılabileceği konusunda bir çok alternatifiniz olacak. Örneğin bu adanın ünlü yerlerinden Ayazma plajına gidebilir , sapsarı kum ve masmavi denizin zevkini çıkarabilirsiniz. Adında anlaşılabileceği gibi , denizi biraz soğuk. Serinlemek için birebir aslında. Yaz sezonu ile birlikte çok yoğun olan bu plajın alternatifleri ise Habbele , Sulubahçe, Tuzburnu olabilir. Dileyenler burada kamp kurabilir ya da Karavanlarını park edip adanın zevkini çıkarabilirler.

   Bozcaada'nın dar sokaklarında dolaşmak, dik ve kayalık falezlerinin arasında koylar keşfetmek , doğa severler için birer nimet. Şarap mahzenleri ve şarap evlerinin ev sahipliğini yapan bu güzel adada bir çok çeşit reçelin satıldığı güzel bir reçel evi de var. İlgilenen herkesi hem mahzenleri hem de reçel evini gezmeye şiddetle tavsiye ediyorum. Aylardan Ağustos olduğunda ise Ada tam bir şenlik alanına dönüşüyor . Bağ bozumu festivali adanın gelenekselleşmiş bir etkinliği.
   Tüm bu güzelliklerin yok edilmemesi , imara açılmamış bu güzel koyların kirlenmemesi  için , o toprakları korumamız hepimizin ortak bir bilinci olması  lazım. 



  Yola çıkmak istiyorsunuz ve nereye gideceğinizi tam olarak bilmiyorsanız , umarım bu yazım sizlere güzel bir kaynak olabilmiştir. Hayali karavanımız ile ufak bir ada turu yaptık, hepinize bol tatilli bir hayat diliyorum.


 Ayazma Plajı


 Merkezden bir ege klasiği

                                                                                       








                                                                                                          Özgür

Comments

Popular posts from this blog

Istanbul- Prinkopo- Buyukada-Princess Island

Turkey's holiday paradise: Fethiye

Cheesecake Recipe: Healty and Raw